Hur gör man upp en eld egentligen?

Hur gör man upp en eld egentligen?

Att göra upp en eld utomhus är en grundläggande färdighet inom friluftsliv som kan vara både praktiskt och mysigt. Vi har (faktiskt) fått många frågor hur man egentligen gör upp en eld och därför tänker vi att en lite guide blir din första grund för en lägereld. 

Här är en steg-för-steg guide för att göra upp en eld:

Steg 1:

Förberedelse Innan du börjar göra upp en eld är det viktigt att förbereda området och ha rätt utrustning till hands. Se till att du har tillgång till torrt bränsle, som träpinnar och ved, samt tidningspapper eller tändstickor för att tända elden. Kontrollera också att det inte finns några brandförbud eller restriktioner på platsen där du befinner dig.

Steg 2:

Välj en lämplig plats Hitta en plats för elden som är säker och avstånd från brännbara material som torrt gräs eller grenar. Om möjligt, använd en befintlig eldplats eller en eldstad som är anvisad för användning. Se också till att det inte finns några överhängande grenar eller farliga hinder i närheten.

Steg 3:

Bygg eldstaden Bygg en eldstad genom att arrangera torra träpinnar i form av en liten pyramid eller teepee (kon). Lämna en öppning på sidan för att kunna tända elden. Du kan också använda stenar eller en eldkorg för att hålla elden på plats.

Steg 4:

Förbered tändmaterialet Skapa en tändning genom att riva tidningspapper eller använda tändstickor. Placera tändmaterialet i mitten av eldstaden eller under träpinnarna. Se till att ha tillräckligt med tändmaterialet för att säkerställa att elden tänds.

Steg 5:

Tänd elden Använd tändstickor eller en tändare för att tända tidningspapper eller tändstickor. Stick försiktigt in tändstickan eller tändaren under eldstaden där tändmaterialet finns och se till att det antänds. Var försiktig och undvik att bränna dig.

Steg 6:

Tillsätt bränsle När tändmaterialet brinner ordentligt kan du börja lägga till större träpinnar eller ved i eldstaden. Placera dem försiktigt runt tändmaterialet så att luft kan cirkulera och mata elden. Se till att inte kväva elden genom att lägga för mycket bränsle åt en gång.

Steg 7:

Underhåll elden Håll elden vid liv genom att lägga till mer bränsle efterhand. Använd både tunnare träpinnar och tjockare ved för att bibehålla en jämn och stark eld. Se också till att ha vatten eller en släckningsutrustning nära till hands för säkerhet.

Steg 8:

Släck elden När du är klar med elden är det viktigt att släcka den ordentligt. Sprid ut träaskan och släck elden med vatten. Rör om askan och känna efter att det inte längre är varmt eller glödande. Var extra försiktig med att lämna något som fortfarande kan vara hett och orsaka brand.

Sammanfattningsvis:


Kom ihåg att alltid vara ansvarsfull och respektera naturen när du gör upp en eld. Se till att följa lokala bestämmelser och lämna ingen spår efter dig när du lämnar eldplatsen. Eldar kan ge värme, matlagning och en mysig atmosfär utomhus, men det är viktigt att göra det säkert och ansvarsfullt.

Om du behöver utrusning för ditt nästa äventyr så har vi produkterna för det här:
https://www.friluftsvaruhuset.se/collections/utrustning

Om du behöver en riktigt skön ryggsäck där du kan packa ner din matsäck så finner du flera fina modeller här: 
https://www.friluftsvaruhuset.se/collections/ryggsackar

Tillbaka till blogg